izgrajdane na vruzki v direktorii

Какво трябва да знаете за директориите

Чрез директориите можете да осигурите още качествени линкове към сайта си и да внесете разнообразие в портфолиото му. Освен това, можете да получите качествен трафик.

Преди да листнете сайта си в директория е хубаво да анализирате качеството й, защото не всяка директория е хубава и би повлияла добре на класирането ви.

Какво да правите, когато се чудите дали да използвате конкретна директория в своята SEO стратегия?

Ето няколко неща, на които да обърнете внимание при вземането на решение:

 • Възрастта на домейна

Хубавите директории, обикновено, са доказани с времето и сайтът съществува от дълго време.
Можете да разгледате сайта в archive.org
Там ще видите как е излеждал през годините, дали е прекупуван и ползван за някакви спамърски цели.

Това е само един фактор и той не е гаранция за качество, затова продължаваме с други важни фактори.

 • Монетизация

Разгледайте директорията и начина й да монетизира бизнеса си. Ако навсякъде са разпръснати рекламни банери, които мигат или имат невероятни заглавия, за бързо забогатяване, секс оферти, лекарства и подобни, това не е подходящо място за линк към вашия сайт. Ако сайтът изглежда спамърски изключете го от вашият списък.

 • Релевантност

Ако на URL-то на което сте влезнали има много линкове, които нямат общо с съдържанието – не листвайте сайта си там. Може да е въпрос на време директорията да бъде наказана, което ще навреди и на вашия сайт.
Ако е публикуван листинг в категория, която е нерелевантна, не използвайте тази директория.

 • Политика на ползване

linkbilding v directoriiПроверете дали правилата за публикуване на листинг са ясни и се спазват. Ако листването е прекалено лесно, линковете от такъв сайт се обезценяват с времето. Ако директорията не е написала ясен срок в които разглежда вашето запитване за листинг и няма строго определени правила – не я използвайте.

 • Авторитет

Листинг на големи брандове и компании – можете да напишете името на някоя популярна компания в директорията и ако тя се появи най вероятно директорията е добра.

 • Анкор текстове

Анкорите, които са използвани за линк към листнатите сайтове – ако директорията линква към сайтовете, използвайки точно съвпадащи търговски ключови думи, тогава вероятноста качеството и да е лошо е по-голяма.

Кога и как да добавяте сайта си в директории:

 • Не правете листинги в много директории за кратък период от време. В случай че имате голям списък с подходящи директории, разделете го на части и правете линковете в различни дни.
 • Не използвайте едно и също заглавие и описание за всяка директория. Google вижда това като дублирано съдържание и стойността, която има листинга пада. Затова се постарайте да пишете уникални заглавия и описания за всяка директория.
 • Не слагайте линк във всички директории, които сте намерили. Внимателно избирайте директориите.
  Обърнете внимание на Page rank, Alexa и последните листинги, които са направени в директорията
 • Обърнете внимание на DA, PA, DR.
 • Релевантност – търсете директории които са тематично свързани с вашата ниша и в тях няма листинги свързани със залагания, сайтове за възрастни и други лоши съседи.

Видове директории

Има различни видове директории
Нишови – Това са директории, които приемат само заявления от сайтове в определена ниша.
Локални – Тези директории приемат заявления от обекти, разположени в рамките на същия град / държава / континент.
Директории за статии
Директории за блогове

Съдържанието в директории може да се качва ръчно или автоматизирано с някакъв вид софтуер.

Листингът може да е безплатен или платен. Безплатните директории често са оспамени, а някои платени искат прекалено високи такси. Ако включвате в бюджета си за линкбилдинг директориите, имайте предвид, че те може да се плащат на месец, на година или еднократно.

Понякога безплатнире места, където може да добавим линка си, изискват реципрочен линк, който да сложите под формата на банер в сайта си и да верифицирате по определения от директорията начин.

Още нещо, на което да обърнете внимание е да не платите за nofollow линк и внимателно да гледате за подобни отметки при процеса на правене на листинга.

Как да намерите подходящи директории?

 • Вижте къде вашите конкуренти имат листинги и дали си заслужава да получите и вие линк от там.
 • Влезте в доказано добра директория и намерете конкурентни сайтове на вашия. Проверете линковете им и можете да откриете нови подходящи директории.

Разгледайте нашия списък с български директории за линкбилдинг.

Comments are closed.