Финансова стратегия за онлайн магазини

И още, 8 точки които да съобразите, когато създавате своята Финансова стратегия за онлайн магазина ви!

Много фирми започват своя бизнес у дома, в гаражите си, кафета, споделени офиси и дори на кухненската маса, борейки се с изготвянето на бизнес план и постигането на положителен паричен поток. Иска се и известна смелост, за да вдигнете компания по този начин. Често обаче се пропуска един важен за просъществуването на бизнеса елемент, а именно изготвянето на финансова стратегия за онлан магазина. Ако не направите подходяща прогноза за печалбите си, може да изпуснете едно основното нещо за вашия бизнес – стратегия как да печели и харчи пари, вашият онлайн магазин.

Стартирането на бизнес е само по себе си предизвикателство и когато фирмата ви достигне определена точка, трябва да преминете към по-сложна финансова стратегия. Когато създавате набор от финансови инструменти, за да увеличите и анализирате приходите, разходите, печалбите и паричните потоци в онлайн магазина си, започвате да управлявате и определен финансов модел.

Първи стъпки за създаването на финансова стратегия за онлайн магазини

Онлайн търговията на дребно е интересен и предизвикателен сектор в наши дни – или трябва да сте супер евтини и удобни или да имате супер ниша. Онлайн търговията или в частност вашият онлайн магазин е средство за продажба на продукти и услуги чрез различни онлайн канали. Онлайн търговията е все по предпочитана в днешно време поради наличието на голям избор, възможност за сравняване, 7 дни в седмицата, достъпна в целия свят, с удобни и надеждни канали за плащане и като цяло ефективни услуги. Също така, онлайн продажбите използват същите стратегии, както когато правите офлайн търговията на дребно, въпреки че механизмите могат да бъдат различни.

Механизми на изграждането на търговско финансов модел за е-търговия

Електронната търговия се превърна в потенциален източник за генериране на приходи за компаниите, а финансовият модел на техните онлайн магазини, зависи от фактори, като реклами, търсачки, реферали, органичен трафик и т.н. Предприемачите стратиращи онлайн бизнес, независимо дали под нов бранд или като част от бизнеса на голяма компания е необходимо да изберат ключовата тактика с механизма и стратегиите за това как даден модел може да генерира приходи от продуктите си. Различните механизми за осигуряване на приходи са един от основните начини и за увеличаването на тези приходите. Ето един кратък списък, с който да започнете:

Онлайн Реклама – стартиращите фирми в онлайн търговията могат да генерират моментални приходи използвайки модела за цена на клик ( CPC ), показвайки своите предложения в различни уебсайтове. В този случай рекламодателите плащат само когато клиентите кликнат върху конкретната реклама, а не всеки път, когато тя се показва ( импресия – CPM ).

Спонсорство – това е типично споразумение за бартер, при което и двата сайта популяризират съдържанието или каналите си взаимно, като си помагат за събирането на потенциални клиенти.

Моделите на Freemium – най общо казано, това е бизнес модел при който се предлагат на потребителите продукт или услуга безплатно, но с ограничени функции. За да може потребителя да ползва пълната функционалност или допълнителен набор от модули и разширения с по-големи права е необходимо да заплатят абонамент или такса.

Партньорски маркетинг – това например могат да бъдат собственици на сайтове с голям трафик, чрез който изразяват мнения, съобщават новини и т.н., и които също така правят, продуктова реклама, чрез маркетинг на съдържанието ( може да е ревю, или отзив след ползване на продукта ). Последователите на сайта/писателя е доказвано многократно, че започват да купуват тези продукти при добро представяне. Така лесно може да сметнете цената на придобиване на един потребител.

Не залагайте само на атрактивността на продукта си

Има няколко основни начина да продавате продукти онлайн –  като рекламирате продуктите си по различни канали в собствени магазини, на собствения си уебсайт и т.н.. Така че, ако ще се конкурирате онлайн на глобален пазар, трябва да очаквате да платите и допълнителни разходи:

Комисионна за продажба
Такси и месечни абонаменти
Разработка на онлайн магазин и/или уебсайтове
Хостинг и регистрация на домейни
Маркетингов екип за популяризиране на продукта
Пощенски услуги, доставка и обработка на документи
Опаковки и застраховки
Основно офис оборудване от кламер до лазерен принтер

От друга страна, можете да опитате и с безплатните и отворени решения като WordPress, OpenCart и т.н. – ако имате достатъчно умения. Можете да опитате да настроите и своята реклама в AdWords ( Google ) като използвате ключовите думи, които отговарят на съдържанието и продуктите ви. Можете да рекламирате и безплатно чрез социалните медийни мрежи, като начало. След това опитайте услугите и за ретаргетингремаркетинг.

Разработване на финансово успешен модел за електронния бизнес

Финансовият модел описва основната финансова рамка на бизнеса. Това е методът за правене на бизнес онлайн, чрез който дадена компания може да генерира приходи. Той също така идентифицира как планирате да печелите пари в дългосрочен план, продавайки продуктите и услугите си онлайн. Така че, когато подготвяте своя финансов модел, трябва да имате предвид посочените по-горе разходи и механизми за електронна търговия. Ако създадете структурирана финансова стратегия, не забравяйте да включите прогнозата си за доходите и баланса, да създадете план, графици и отчет на паричните потоци. Също така, подгответе се добре и с:

Отчетът за паричните потоци показва как функционира вашият е-магазин, къде и как печели пари и покривате ли разходите си

Балансът е графика, която показва активите, пасивите и собствения капитал на фирмата за определен период от време

Отчетът за приходите и разходите представлява общ преглед на дохода, приходите и разходите към вашият онлайн бизнес за определен период от време

Финансовите прогнози и моделите за прогнозиране, специфични за вашия случай, продукт и онлайн магазин е по-добре да бъдат направени от експерти. Това най-общо казано ще ви спести време от една страна и от друга ще ви помогне да подобрите значително финансовото си ноу-хау. И ако сте заинтересовани да споделите своя опит или искате да научите повече как да направите успешен онлайн магазин, свържете се с нас още днес!

8 ФИНАНСОВИ ТОЧКИ, КОИТО ДА СЪОБРАЗИТЕ ВЪВ ВАШИЯТ ПЛАН ЗА ОНЛАЙН БИЗНЕС

 1. По-ниски цени
 2. Транспорт и доставка
  – превозвачи
  – Опаковка
  – Доставка застраховка
 3. Обработка на плащанията
 4. Изграждане на онлайн магазин и „отдаване под наем“
 5. Комисионни за продажба
 6. Оборудване
 7. Онлайн продажби и маркетинг
  – Оптимизация за търсещи машини (SEO)
  – Маркетинг за търсещи машини (SEM)
  – Връзките са валутата на мрежата
  – Прозрачност
 8. Огромен пазар – не се ограничавайте, онлайн търговията позволява достъп до е-магазина ви практически от всяка точка на света, в която има интернет 🙂
Comments are closed.