електронна търговия, онлайн магазин

Всеки уважаващ себе си бранд вече има онлайн магазин, но само 1 от 10 изготвя свой маркетинг план!

Успява всеки 10-ти в този бизнес, и това са хората, които са най-добре подготвени!

В днешно време всеки, който иска да изгради web сайт за електронна търговия може да го направи, дори и без програмиране или дизайн умения, а с помощта на готова платформа, която е специално създадена за лесно създаване и персонализиране на вашия онлайн магазин.

Предизвикателството отдавна не е самото създаване на онлайн магазина, а превръщането му в печеливш бизнес за електронна търговия. Това от своя страна изисква много повече от избора на печеливша ниша или добри продукти. За да направите своя онлайн магазин успешен, а работата да върви гладко и да генерира печалби в дългосрочен план, имате нужда от план за онлайн маркетинг, който е адаптиран към вашата ниша и се съобразява с нуждите, проблемите и очакванията на вашите клиенти.

Маркетинговият план е това, което ще ви преведе през надеждите и идеите, които имате, към конкретни стъпки за действие, за повече продажби и измерими печалби. Без маркетинг план за вашия онлайн магазин, с надеждата, че ще карате с трафика от близки и познати няма да се получи много успешно, или поне не толкова бързо колкото ви се иска. Без ясни идеи защо идват потребителите, как да задържите клиентите и как да рекламирате и продавате сте обречени.  В онлайн бизнеса отдавна резултатите не идват веднага, и повечето хора се обезсърчават и губят мотивация да направят своя онлайн бизнес, своя работа.

Кои са основните точки, които трябва да включва вашият онлайн маркетинг план? Нека видим, кои са основните стълбове на една добре изготвена маркетингова стратегия, и как можете да ги приложите в своя онлайн бизнес.

Как да направим маркетинг план за онлайн магазина си

Ако не сте напълно нови в търговията, вероятно сте чували за „маркетингов микс“ или „4 P на маркетинга“ : Цена, продукт, промоция и място. Онлайн търговията е малко по различна от традиционната обаче, и вашата онлайн стратегия трябва да се съобрази с определени правила.

1. Напишете това, което прави бизнеса ви уникален

Първото нещо, което трябва да имате предвид при изготвянето на вашата онлайн маркетинг стратегия е вашият елемент на диференциация, или това, което прави бизнеса ви уникален и различен от конкурентите. Какво предлагате на клиентите си което другите не предлагат? Може би имате безплатна доставка винаги, или отстъпки за лоялни клиенти, или на наличност и разнообразие при продуктите или продукта ви е уникален за пазара.

Отделете време за да помислите за няколко предимства и ползи за клиентите ви. Когато подготвите всичко и е ясно написано, това ще ви помогне да се съсредоточите и да скицирате вашата бизнес мисия в дългосрочен план.

2. Решете какви са вашите бизнес и маркетингови цели.

Във всеки бизнес план трябва да има и съответните цели и това се отнася в пълна сила и за маркетинговия план на всеки онлайн магазин. Втората стъпка е създаването на вашата стратегия с цели и срокове, които да заложите в своят план. Искате ли да направите първите 100 продажби в рамките на 3 месеца? Това е целта, и срока и те ще останат такива през първите 3 месеца или докато са реалистични и измерими.

Подробните стъпките, които трябва да изминете за постигането на тази цел от 100 продажби в рамките на 3 месеца означава около 30 продажби за месец или 1 продажба на ден. Но през първите две до четири седмици може да ви бъде по-трудно, докато хората започнат да разпознават вашия магазин, продуктите, и взимането на решение за покупка. Така, че може да се наложи да коригирате целта си и да заложите само 10 продажби през първия месец, а след това 45 продажби на месец 2 и 3.

Това е напълно постижимо: 1-2 продажби на ден. Направете си график на целите, и сложете всяка от тези цели в съответната седмица. Оставете достатъчно място за стъпките за действие: ще трябва да се намерите начин за постигането на тази цел, така че третата стъпка ще разгледа необходимите действия които трябва да предприемете, според вашият ресурс.

3. Определяне на каналите, които искате да използвате и конкретните стъпки за действие

Разделете целите си на по-малки и ги разпределете за всеки канал, който възнамерявате да използвате. Вашият план трябва да съдържа и разгледа всички аспекти на онлайн маркетинга, от съдържанието на магазина и органичния трафик ( SEO оптимизация ) към платени кампании и онлайн реклама в социалните мрежи. Така че започнете с всичко, което трябва да се направи на вашия сайт за да оцените необходимите експерти и средства, за да се изпълнят тези стъпки.

Нека използваме предишния пример, за да направим това твърдение по-лесно за разбиране: първата ви цел е да продаде 100 продукта за 3 месеца, но това е твърде общо в случай, че не продавате само един продукт. Изберете категория от продукти, и заложете целта за тази група продукти: и така целта може да стане, да продадете 100 бр.  зимни шапки за 3 месеца.

Как може да увеличите шансовете си за постигане на тази цел? Създаване на кампания, банер на началната страница, оптимизиране на страницата на категорията за шапки, и всяка страница на продуктите от тази категория, създаване на медийни банери, и социални реклами, използване на PPC реклами, както и маркетинг статии в тематични блогове, сайтове и агрегатори за дрехи онлайн ( в този случай).

Можете да изберете, колкото искате онлайн канали, стига да имате необходимия бюджет и човешки ресурс. НО, бъдете последователни и много конкретни в плана за изпълнение на вашите цели, за да се избегнете използването на прекалено много канали едновременно в случай, че вашите ресурси са ограничени. Следете разбира се и ROI освен ако не перете парите на дон Пабло. За начинаещи в електронната търговия, е най добре да започнете само с няколко канала, като например SEO оптимизиране, графики и текст за банери и социални медии, и реклама само на PPC.

4. Уверете се, че пътят на продажбите е логичен, функционален и отговаря на очакванията на потребителите. Кошницата.

Да, и това трябва да се постави във вашият онлайн маркетинг план, тъй като много хора пренебрегване изграждането на кошницата и след това осъзнават, че трафика от потенциални клиенти трябва и да бъде убеден да купи ( това е целта). Фунията за продажби е в центъра на вашият маркетингов план, ако искате да продавате.Идеята на фунията е да помогне на посетители – на практика всеки, който влиза във вашият онлайн магазин да се превърне във ваш клиент.

Как можете да направите потребителите ваши клиенти с избраните от вас стратегии за насърчаване и канали за продажба? Можете да започнете с PPC кампания и да насочите трафика към категорията, или към определена страница, продукт, който има по-високи маржове.

Помислете и за кръстосани продажби, оптимизиране на страницата за плащане и доставка, страниците „За нас“ „Контакти“ „УСЛОВИЯ“, ясни условия, и т.н. и ВИНАГИ тествайте кошницата под различни браузъри и устройства. След като сте готови с кошницата, сте на крачка от първия етап: спечелването на клиента. Каква е вашата стратегия за това?

За да имате трафик и онлайн магазина ви да има реални, пазаруващи клиенти, е важно да знаете от къде точно тези хора биха могли да дойдат? От Google, социални медии, форуми, блогове, платена реклама? Или може би продукта ви е подходящ за агрегатори, списания, онлайн новини, или ще го представяте на офлайн търговско изложение? Отговора на този въпрос ще оптимизира, както каналите, които използвате за онлайн реклама, така и разходите ви.

5. Анализирайте и измерете всичко, след това коригирайте плана за действие.

Успехът на вашия е-магазин и маркетинг план зависи от това колко добре можете да измерите и интерпретирате получените резултати, а това означава, че трябва внимателно да разгледате данните и да ги тълкувате така, че да донесат повече след промяната.

Може да се наложи използването и на някои допълнителни инструменти, например за ремаркетинг, за да върнете тези посетители, които са напуснали вашият е-магазин, без да купят нищо, или инструмент за имейл маркетинг, за да направите клиентите си лоялни, да им предоставите бонуси, или да им изпатите котенце, зависи кое ще продаде, нали?

Допълнителните неща, които трябва да имате предвид при изготвянето на вашата стратегия за дигитален маркетинг

Вашият маркетинг план е почти готов, но преди да започнете да го прилагате, трябва да имате предвид още няколко основни аспекта: Какъв е профила на вашите клиенти ( „купувачи“); проучване на 3-5 ваши конкурента и техните онлайн маркетинг стратегии; Списък на проблемите, които вашите продукти решават;Аргументи защо клиентите да изберат вас; Стратегия за потребителите, които не пазаруват или изоставят своите колички; Бюджет за допълнителни инструменти, проучвания, бюлетини и така нататък.

Сега можете да започнете да разписвате Маркетинг план за вашия онлайн магазин : Мисия, стойност, цели, идеални клиенти (възраст, пол, демографски данни, доходи, причини за закупуване, хобита, навици на живот), проблеми, които вашите продукти решават. Какви ползи предлагате на вашите клиенти, и как ще ги убедите да купят? Може би те сравняват офертите онлайн, така че може да се наложи да си партнирате и със сайтове за сравняване на цените. Блог кампании за изграждане на доверие и популяризиране на продуктите ви?

Вашите продукти: как да ги доставяте? Дали това ще включва допълнителни разходи за купувачите? Как ще ги насърчавате, онлайн и офлайн? Как се определят цените и маржовете? Какви други услуги предлагате? Каква е вашата дистрибуторска мрежа? Какъв е размерът на пазара, колко може да се очаква да се продаде, реалистично? Има ли вече нужда от вашите продукти пазара, или сте новатори и ще изграждате бранд?

Кои са вашите конкуренти? Това, което ги прави добри? Какви външни фактори биха могли да повлияят на вашия успех? Как можете да използвате тези социални, културни, икономически, технологични и политически фактори, за да продавате повече? Какви други промоционални средства може да са ви от полза? Може би една партньорска програма, или афилиейт програма, или може би директен маркетинг било то и офлайн?

Каква е вашата стратегия за събиране на мнения и препоръки? Как планирате да използвате добрата обратна връзка от клиентите ви за доказателство и генериране на повече трафик и продажби? Събития, които да организирате?

Колкото повече от тези точки са ви ясни преди да стартирате вашия е-магазин, толкова по-големи са шансовете за успех. И ако искате да успеете с вашият Дигитален маркетинг план за вашия онлайн магазин разпишете и следвайте тези стъпки, едина по едина. Освен ако продуктите ви са съвсем нови и уникални на пазара, и всеки иска да ги има, успеха ви зависи от това колко добре планирате всичко. Така че късмет и ако имате нужда от помощ свържете се с нас! Онлайн Маркетинг КОНТАКТИ

 

Вижте и Как да управляваш успешен e-магазин

Контакти
Вашите имена
Телефон за контакт
Sending

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.